Spółka "MERDA" Zakład Przetwórstwa i Uboju Zwierząt

"MERDA"
Zakład Przetwórstwa i Uboju Zwierząt Sp. z o.o.
Kębłowo, ul. Wolsztyńska 84, 
64-200 Wolsztyn
Tel./fax (068) 347 72 07
 

Spółka "MERDA" Zakład Przetwórstwa i Uboju Zwierząt powołana została w roku 2001 roku. Firma wywodzi się z byłej Ubojni Drobiu Pana Floriana Merdy położonej w Jaromierzu, gmina Siedlec posiadającej blisko 15 letnie doświadczenie w przetwórstwie mięsa drobiowego. 
Właścicielami spółki są: Florian Merda - główny udziałowiec, Edyta Szymańska oraz Agnieszka Merda.
 
Początkowo spółka prowadziła działalność handlową w zakresie sprzedaży mięsa drobiowego. Obecnie przedmiotem działań naszej firmy jest kompleksowa produkcja tuszek, podrobów i elementów drobiowych, oraz ich dystrybucja. Efektem poniesionych nakładów inwestycyjnych w latach 2001-2004 jest nowo wybudowany Zakład Przetwórstwa Drobiu w miejscowości Kębłowo, gmina Wolsztyn. Decyzją Powiatowego Lekarza Weterynarii w Wolsztynie został nadany weterynaryjny numer identyfikacyjny. Zakład spełnia warunki weterynaryjne określone w rozporządzeniu Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 19 czerwca 2004 r. w sprawie wymagań weterynaryjnych przy produkcji mięsa drobiowego.

W zakładzie docelowo produkcja odbywać się będzie w pełnym 24-godzinnym nakładzie pracy, a sprzedaż w dziale handlowym czynna będzie w godz.2.00-20.00. Całkowita powierzchnia użytkowa to 2,3 tys. m2. Zdolność produkcja ubojni kształtuje się na poziomie 3 tys. szt./h broilera kurzego lub kury, alternatywnie 500 szt./h brojlera indyczego. Aktualnie w zakładzie zatrudnionych jest 40 osób. W miarę zwiększania produkcji pozyskiwani będą nowi pracownicy. Docelowo zatrudnienie może wynieść do ok. 80 osób. 

W naszej ofercie znajdują się elementy świeże i mrożone z kurczaka, kury oraz indyka. Zaopatrujemy ponad 150 kontrahentów zlokalizowanych na terenie całego kraju. Mocną stroną firmy jest doświadczenie w branży nabyte w poprzedniej Ubojni Drobiu Pana Florian Merdy, dzięki czemu firma współpracuje już od kilku lat z ustabilizowaną grupą dostawców i odbiorców. Surowiec jest pozyskiwany głównie z zachodniej Polski, w ramach podpisanych umów z ponad 100 dostawcami żywca. 

Jakość i bezpieczeństwo naszych produktów, zdefiniowana jest kompleksową kontrolą zdrowotną prowadzoną przez służby weterynaryjne. W zakładzie wdrażane są systemy GHP, GMP oraz HACCP, mające na celu identyfikację i oszacowanie skali zagrożeń bezpieczeństwa żywności z punktu widzenia jej jakości zdrowotnej oraz ryzyka występowania tych zagrożeń podczas przebiegu wszystkich etapów produkcji i dystrybucji mięsa drobiowego.

Nasza polityka jakości
Podstawą rozwoju naszej firmy jest zadowolenie naszych klientów, dlatego w szczególny sposób dbamy o jakość i bezpieczeństwo zdrowotne produktów. Jako producent żywności stosujemy w produkcji surowce pochodzące od stałych i wybranych dostawców będące pod stałym nadzorem weterynaryjnym, stosujemy sprawdzone technologie oraz zatrudniamy wyszkolonych i doświadczonych pracowników w zakresie techniki uboju oraz przetwórstwa drobiu. Wysoka jakość naszych wyrobów gwarantowana jest przez nowoczesne urządzenia i stały nadzór nad właściwym przebiegiem procesu technologicznego. Sposób organizacji naszej pracy w czasie produkcji, magazynowania i transportu zapewnia ich wysoką jakość, zgodnie z wymogami prawodawstwa polskiego i unijnego oraz z naszą wewnętrzną dobrą praktyką produkcyjną i higieniczną. Spełniając wysokie wymagania międzynarodowych standardów jakości wierzymy, że poprzez nasze poczynania i ciągłe doskonalenie w zakresie jakości i bezpieczeństwa produkcji żywności utrzymamy zaufanie, jakim darzą nas Klienci i zdobędziemy ich przywiązanie do naszej marki.

Cele jakościowe :

  • Wytwarzanie i dostarczanie konsumentom wyrobów bezpiecznych pod względem zdrowotnym i wysokiej jakości
  • Zarządzanie jakością poprzez właściwe zorganizowanie firmy z  określeniem kompetencji i odpowiedzialności na  wszystkich szczeblach zarządzania oraz odpowiedzialność każdego pracownika indywidualnie za jakość swojej  pracy
  • Podnoszenie kwalifikacji załogi firmy poprzez systematyczne szkolenia 
  • Systematyczną ocenę i dobór dostawców surowców
  • Nadzór nad właściwym przebiegiem procesu technologicznego
  • doskonalenie techniki i technologii produkcji
  • Regularne ocenianie sposobów naszego postępowania pod względem zgodności z wymaganiami.
Opracował:
mgr inż. Daniel Szymański
Prezes Spółki
.
UM WOLSZTYN 2005