Spółka
"MERDA" Zakład Przetwórstwa i Uboju Zwierząt |
"MERDA"
Zakład Przetwórstwa i Uboju
Zwierząt Sp. z o.o.
Kębłowo, ul. Wolsztyńska
84,
64-200 Wolsztyn
Tel./fax (068) 347 72 07
Spółka "MERDA" Zakład Przetwórstwa i Uboju Zwierząt powołana została w roku 2001 roku. Firma wywodzi się z
byłej Ubojni Drobiu Pana Floriana Merdy położonej w Jaromierzu, gmina Siedlec
posiadającej blisko 15 letnie doświadczenie w przetwórstwie mięsa drobiowego.
Właścicielami spółki są:
Florian Merda - główny udziałowiec, Edyta Szymańska oraz Agnieszka Merda.
Początkowo spółka prowadziła
działalność handlową w zakresie sprzedaży mięsa drobiowego. Obecnie przedmiotem
działań naszej firmy jest kompleksowa produkcja tuszek, podrobów i elementów
drobiowych, oraz ich dystrybucja. Efektem poniesionych nakładów inwestycyjnych
w latach 2001-2004 jest nowo wybudowany Zakład Przetwórstwa Drobiu w miejscowości
Kębłowo, gmina Wolsztyn. Decyzją Powiatowego Lekarza Weterynarii w Wolsztynie
został nadany weterynaryjny numer identyfikacyjny. Zakład spełnia warunki
weterynaryjne określone w rozporządzeniu Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi
z dnia 19 czerwca 2004 r. w sprawie wymagań weterynaryjnych przy produkcji
mięsa drobiowego. |
 |
W zakładzie docelowo produkcja
odbywać się będzie w pełnym 24-godzinnym nakładzie pracy, a sprzedaż w
dziale handlowym czynna będzie w godz.2.00-20.00. Całkowita powierzchnia
użytkowa to 2,3 tys. m2. Zdolność produkcja ubojni kształtuje się na poziomie
3 tys. szt./h broilera kurzego lub kury, alternatywnie 500 szt./h brojlera
indyczego. Aktualnie w zakładzie zatrudnionych jest 40 osób. W miarę zwiększania
produkcji pozyskiwani będą nowi pracownicy. Docelowo zatrudnienie może
wynieść do ok. 80 osób.
W naszej ofercie znajdują
się elementy świeże i mrożone z kurczaka, kury oraz indyka. Zaopatrujemy
ponad 150 kontrahentów zlokalizowanych na terenie całego kraju. Mocną stroną
firmy jest doświadczenie w branży nabyte w poprzedniej Ubojni Drobiu Pana
Florian Merdy, dzięki czemu firma współpracuje już od kilku lat z ustabilizowaną
grupą dostawców i odbiorców. Surowiec jest pozyskiwany głównie z zachodniej
Polski, w ramach podpisanych umów z ponad 100 dostawcami żywca.
Jakość i bezpieczeństwo naszych
produktów, zdefiniowana jest kompleksową kontrolą zdrowotną prowadzoną
przez służby weterynaryjne. W zakładzie wdrażane są systemy GHP, GMP oraz
HACCP, mające na celu identyfikację i oszacowanie skali zagrożeń bezpieczeństwa
żywności z punktu widzenia jej jakości zdrowotnej oraz ryzyka występowania
tych zagrożeń podczas przebiegu wszystkich etapów produkcji i dystrybucji
mięsa drobiowego.
Nasza polityka
jakości
Podstawą rozwoju naszej
firmy jest zadowolenie naszych klientów, dlatego w szczególny sposób dbamy
o jakość i bezpieczeństwo zdrowotne produktów. Jako producent żywności
stosujemy w produkcji surowce pochodzące od stałych i wybranych dostawców
będące pod stałym nadzorem weterynaryjnym, stosujemy sprawdzone technologie
oraz zatrudniamy wyszkolonych i doświadczonych pracowników w zakresie techniki
uboju oraz przetwórstwa drobiu. Wysoka jakość naszych wyrobów gwarantowana
jest przez nowoczesne urządzenia i stały nadzór nad właściwym przebiegiem
procesu technologicznego. Sposób organizacji naszej pracy w czasie produkcji,
magazynowania i transportu zapewnia ich wysoką jakość, zgodnie z wymogami
prawodawstwa polskiego i unijnego oraz z naszą wewnętrzną dobrą praktyką
produkcyjną i higieniczną. Spełniając wysokie wymagania międzynarodowych
standardów jakości wierzymy, że poprzez nasze poczynania i ciągłe doskonalenie
w zakresie jakości i bezpieczeństwa produkcji żywności utrzymamy zaufanie,
jakim darzą nas Klienci i zdobędziemy ich przywiązanie do naszej marki.
Cele
jakościowe :
-
Wytwarzanie i dostarczanie konsumentom
wyrobów bezpiecznych pod względem zdrowotnym i wysokiej jakości
-
Zarządzanie jakością poprzez
właściwe zorganizowanie firmy z określeniem kompetencji i odpowiedzialności
na wszystkich szczeblach zarządzania oraz odpowiedzialność każdego
pracownika indywidualnie za jakość swojej pracy
-
Podnoszenie kwalifikacji załogi
firmy poprzez systematyczne szkolenia
-
Systematyczną ocenę i dobór
dostawców surowców
-
Nadzór nad właściwym przebiegiem
procesu technologicznego
-
doskonalenie techniki i technologii
produkcji
-
Regularne ocenianie sposobów
naszego postępowania pod względem zgodności z wymaganiami.
Opracował:
mgr inż. Daniel Szymański
Prezes Spółki
|